Tipuri de izolatii (polistiren, spuma poliuretanica, celuloza)

Tipuri de izolatii (polistiren, spuma poliuretanica, celuloza)

Stiai ca locuintele, cladirile consuma cel mai mare procent de energie, aproximativ 40% la nivel european? Cea mai eficienta modalitate de a schimba acest lucru se refera la termoizolarea locuintei, venind cu o serie de avantaje importante pentru orice proprietar: crearea unui confort relaxant in interiorul spatiului prin pastrarea unei temperaturi medii, facturi mai mici la intretinere si reducerea riscului de aparitie a igrasiei/mucegaiului.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva tipuri de izolatii, pentru mentinerea confortului termic intr-o locuinta atat pe perioada verii, cat si iarna.

Polistirenul expandat – EPS

Pentru reducerea la minim a costurilor de intretinere, placile de polistiren expandat reprezinta una dintre solutiile eficiente de termoizolare a locuintei. Avand costuri destul de reduse, polistirenul expandat poate fi folosit pentru indreptarea peretilor exteriori intrucat detine cel mai redus coeficient de absorbtie al apei. Totodata, acesta are cea mai larga gama de utilizari pentru un material termoizolant.

Polistirenul extrudat – XPS

Unul dintre principalele avantaje ale polistirenului extrudat se refera la faptul ca nu permite patrunderea apei pe interior. Bun izolator termic, polistirenul extrudat este compatibil si cu alte materiale de constructii precum ciment sau beton. Spre exemplu, polistirenul extrudat Austrotherm XPS® TOP asigura o termoizolatie eficienta de la subsol pana la acoperis, acolo unde sunt incarcari mecanice extreme si grad mare de umiditate. Totusi, acesta nu este recomandat pentru izolatia peretilor exteriori si a fatadelor.

Spuma poliuretanica

Aceasta metoda de izolare termica asigura o temperatura constanta, plus un grad ridicat de fonoizolatie contribuind la realizarea unui confort termic bun al locuintei. Unul dintre principalele avantaje ale spumei poliuretanice se refera la faptul ca aceasta poate patrunde in cavitati ascunse, gauri sau tavane false.

Celuloza

Celuloza este un material termoizolant ce implica costuri mult mai ridicate fata de materialele traditionale. Are un coeficient de transfer termic mai bun decat cel al vatei minerale si poate fi folosita pentru orice suprafata. Totodata, celuloza este un produs reciclabil si impermeabil, ce ofera o izolatie eficienta pe timpul iernii.

In functie de spatiul pe care vrei sa-l termoizolezi, trebuie sa tii cont si de proprietatile materialului. O investitie de calitate pe termen lung iti va aduce numai beneficii. Peste 80% dintre termoizolatiile la nivel european, se realizeaza inca cu polistiren. Asa ca, ai grija sa alegi corect materialul termoizolant si sa tii cont de recomandarile oferite in articolele noastre.

Tipuri de izolatii (polistiren, spuma poliuretanica, celuloza) 4.65/5 (93.00%) 20 votes

Articole similare

Tu ce parere ai?

2 thoughts on “Tipuri de izolatii (polistiren, spuma poliuretanica, celuloza)

 1. Leret Emiliana

  am o casa veche de peste o suta de ani ; camerele sunt foarte inalte si vreau sa cobor plafonul u vreo 70 cm ; Va rog sa ma ajutati cu un sfat privind tipul de material izolant ce trebuie folosit. De asemeni vrem sa facem izolarea interioara a peretilor dinspre exterior, deoarece casa fiind intr-o zona protejata- nu este monument istoric, dar nu putem sa schimbam nimic la aspectul exterior.
  La sistemul de incalzire-( centrala pe gaz – calorifere otel si tevi din pexal – realizat in 2003- functioneaza foarte bine), ne intrebam daca este un castig din p.d.v. energetic sa schimbam tevile din pexal cu cele de cupru sau alt material, la inceputul renovarii .
  Va multumim pentru sfaturi, informatii si pentru ca existati!

  Reply
 2. Ion Ileana

  Buna ziua. Locuiesc la demisolul unui imobil vechi si am probleme cu umezeala peretilor.
  Am izolat la exterior peretii sapand in jurul casei pana la fundatie, iar la interior am tapetat cu polistiren de la nivelul pardoselei,
  insa in continuare peretii sunt uzi, vad pe stratul de glet care si cade, de fapt in pulbere pe parchet. Inlocuiesc polistrirenul la circa
  6 ani si cand decopertez gasesc caramida uda. Ce este de facut? costurile de refacere sunt mari, nu mai vorbesc de riscul
  la care ne expunem sanatatea inspirand acel mucegai alb care apare in partea de jos a peretelui. In aceasta vara am dat la interior
  pe caramida cu apa stop, peste care am placat cu polistiren nou. Nu stiu ce sa mai fac. As fi recunoscatoare pentru un sfat sau o solutie.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>