Romania pierde caldura si bani: consumul energetic din ultima perioada

Romania pierde caldura si bani: consumul energetic din ultima perioada

In epoca tehnologizarii asidue si a modernizarii confortului propriu, un subiect tot mai dezabatut in Romania se refera la consumul energetic, fiind adus in agenda publica mai ales prin prisma economisirii energiei. Strategia generala a sectorului energetic, atat in prezent, cat si pe termen mediu si lung (2020) vizeaza satisfacerea necesarului de energie, la preturi cat mai scazute. Insa grupurile termoenergetice din Romania si-au depasit demult durata de viata. Aproximativ 80% dintre acestea au fost construite in perioada 1970-1980, in timp ce foarte putine au fost modernizate si retehnologizate.

Evalueaza de doua ori! Izoleaza o singura data!

Potrivit green-report.ro, consumul energetic in Romania este de 2,5 ori mai mare decat media tarilor Uniunii Europene. Chiar daca este costisitoare, irosim energia termica in cantitati mari. Incorect sau deloc izolate, cladirile din tara noastra sunt adevarate gauri financiare pentru locatari. In primul rand, trebuie sa tinem cont de alegerea materialului potrivit in functie de suprafata ce urmeaza a fi izolata, iar in al doilea rand avem nevoie de specialisti in domeniu, capabili sa realizeze un termosistem ireprosabil.

Lipsa produselor de calitate duc la pierderea unor sume considerabile de bani.

„Romania stie sa risipeasca si nu sa pastreze” a spus academicianul Aurelian Leca in cadrul unei conferinte pe tema eficientei energetice. Acesta a mai adaugat ca problemele cele mai mari sunt la blocurile de locuinte, unde pierderile de caldura ajung si pana la 50%. Pentru a rezolva aceasta problema, este necesara realizarea unei termoizolari corecte, cu un polistiren de calitate, care respecta normele in vigoare, conform domeniilor de aplicabilitate specificate.

Avantajele unei termoizolari corecte si eficiente se materializeaza intr-un consum redus de energie, fara pierderi suplimentare si economii la bugetul alocat cheltuielilor de intretinere. Drept exemplu, potrivit specialistilor, polistirenul expandat grafitat este cu 20% mai eficient termic decat polistirenul expandat clasic.

In aceasta perioada, este recomandat sa investim eficient, una dintre directii fiind cu siguranta si reducerea cheltuielilor si a pierderilor, toate acestea conducand, in timp, la o economie energetica sanatoasa.

Rate this post

Articole similare

Tu ce parere ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>