O izolatie termica eficienta previne aparitia mucegaiului

O izolatie termica eficienta previne aparitia mucegaiului

Pentru a combate aparitia si dezvoltarea coloniilor ciupercilor de mucegai, un rol foarte important il joaca o izolatie termica eficienta, care va reduce considerabil diferentele de temperatura dintre interior si exterior atat pe perioada verii, cat si in timpul iernii. In plus, investitia facuta la inceput isi va regasi avantajele in economiile ulterioare la plata utilitatilor.

In cele ce urmeaza, vei descoperi o serie de conditii favorabile pentru germinarea sporilor de mucegai. Poluarea spatiului cu spori de mucegai si frecventa unor specii depind de anotimp si de vegetatie. In cele mai multe cazuri, materialele care alcatuiesc suprafata asigura mediul nutritiv necesar.

Din acest punct de vedere, cele mai nepotrivite sunt vopselele si tapetele pe baza sintetica. Prin murdarirea suprafetei (prafuire si alte diferite impuritati organice) pana si materialele care prin compozitie nu contin medii nutritive, devin propice mucegaiurilor.

O izolatie termica neadecvata cauzeaza in primul rand pierderea termica si in al doilea rand, scaderea temperaturii pe suprafata interioara. In portiunea puntilor termice, temperatura suprafetelor interioara poate scadea periodic sub temperatura punctului de roua.

Este important faptul ca ciupercile de mucegai nu necesita neaparat condensare pentru a se dezvolta, adica nu este necesar ca pe o suprafata sa existe umiditate relativa de 100%. Este de ajuns ca pe capilarele stratului care formeaza suprafata, continutul de umiditate relativa sa fie de 75% (condensare capilara).

Daca sporii aflati pe suprafata ajung la apa condesata in capilare se declanseaza germinarea sporilor de ciuperci si se formeaza coloniile de ciuperci de mucegai. Mucegaiurile au un mecanism de protectie impotriva deshidratarii. Din aceasta cauza, sporii sunt mult mai rezistenti decat miceliile de ciuperci si raman viabili chiar daca aceste colonii de mucegai se distrug.

Totodata, formarea mucegaiului poate fi provocata si de asezarea mobilei in locuri nepotrivite, adica mobila montata pe perete (de cele mai multe ori dulapuri de bucatarie), deoarece la acesti pereti nu exista suficient flux de aer, respectiv schimb de aer si este impiedicata eliminarea vaporilor.

Alta cauza este faptul ca mobila montata si continutul ei, reprezinta o izolatie termica (partiala sau totala) pe partea interioara; datorita acestui fapt, temperatura peretului pe partea interioara devine periodic mai rece decat suprafata peretilor unde nu este asezata mobila.

Cu cat este mai defectuoasa o izolatie termica a structurilor despartitoare exterioare si exista punti termice periculoase, cu atat mai usor se formeaza condensarea capilara. Daca la proiectare nu s-a tinut cont de coordonarea temperaturii suprafetei interioare a structurii date, cresterea umiditatii, ventilatia si capacitatea de incalzire, puntile termice duc la formarea mucegaiului.

Tine cont de sfaturile noastre pentru o izolatie termica eficienta a locuintei si alege materialele corespunzatoare pentru indepartarea posibilelor cauze de aparitie a mucegaiului.

O izolatie termica eficienta previne aparitia mucegaiului 3.55/5 (70.91%) 11 votes

Articole similare

Tu ce parere ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>