Izolarea acoperisului

Alegerea materialelor de constructie potrivite reprezinta un prim pas important in izolarea termica a acoperisului. Majoritatea cladirilor de locuinte sunt prevazute cu acoperis inalt, in prezent, fiind frecventa construirea asa-numitelor acoperisuri exploatate (acoperisuri verzi, acoperisuri terasa).

In randurile ce urmeaza, se va face referire la tipurile de baza cel mai frecvent utilizate ale acoperisurilor neexploatate (care nu se pot utiliza).

Stratul termoizolator se aseaza sub izolatia impotriva apei pluviale, stratificarea generala a structurii de acoperis fiind urmatoarea: strat protector sau protector-descarcator de sarcina pentru izolatia impotriva apei pluviale; strat protector delimitator (in cazul stratului descarcator de sarcina); izolatia impotriva apei pluviale; strat egalizator de presiune a vaporilor; straturi termoizolatoare (croite in panta stratului inferior sau superior); strat de etansare (de limitare vapori); nivelator de suprafata (daca este cazul); structura de planseu portant; formare suprafata.

Stratul termoizolator – pentru diminuarea efectelor puntilor termice – se efectueaza intotdeauna in doua straturi cu schimb de fanta: astfel, placile termoizolatoare asezate una peste alta nu se suprapun.

De retinut! Grosimea si calitatea materialelor termoizolatoare folosite sunt cu atat mai importante cu cat intemperiile din zona respectiva si conditiile climatice sunt mai dure. Grosimea nu se alege, ci se calculeaza in functie de mai multi factori interni (cerinte legate de temperatura, umiditate, etc.), dar si externi (variatii de temperatura iarna-vara, directia vanturilor dominante, orientarea constructiei). Calculul ofera cu precizie datele pentru o termoizolare eficienta, care sa asigure reducerea pierderilor de energie folosita pentru incalzirea sau racirea spatiilor.

Iata cateva dintre deteriorarile si defectele de proiectare si executie caracteristice acoperisurilor:

  • Izolatie termica cu material neadecvat;
  • Izolatie termica impotriva apei pluviale cu material neadecvat;
  • Formare neadecvata de panta, formare de apa pe acoperis;
  • Raspandirea vegetatiei pe acoperis;
  • Descarcare de sarcina neadecvata, greseli de proiectare;
  • Protectie neadecvata impotriva presiunii de vapori a izolatiei impotriva apei pluviale;
  • Deplasarea izolatiei impotriva apei pluviale din cauza bordurarii defectuoase;
  • Dilatarea intrerupta a izolatiei impotriva apei pluviale;
  • Inundarea acoperisului intr-un punct critic.

O izolare eficienta a acoperisului este esentiala pentru asigurarea confortului termic al intregii constructii. Asa cum stim, aerul cald tinde sa se ridice, de aceea podul sau mansarda trebuie sa fie foarte bine izolate pentru a impiedica pierderile de caldura, respectiv energie.

Izolarea acoperisului 4.40/5 (88.00%) 5 votes

Articole similare

Tu ce parere ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>