Izolare eficienta pentru evitarea puntilor termice

Izolare eficienta pentru evitarea puntilor termice

In primul rand ce reprezinta puntile termice? Numim punte termica acel loc al structurilor de delimitare unde se formeaza flux termic multidimensional si dispersie de temperatura. La structurile omogene, fluxul este unidimensional pentru ca structura are rezistenta termica identica peste tot. Tocmai de aceea, izolatia corecta ridica o bariera impotriva puntilor termice.

Datorita diferentei de temperatura, din locul cald spre cel rece se formeaza flux termic. Fluxul parcurge intotdeauna traseul cu rezistenta cea mai mica. In structurile neomogene sau daca geometria nu este uniforma, fluxurile termice vor avea densitatea mai mare in portiunea cu rezistenta mica si devin multidimensionale.

In cladiri se pot forma punti termice in mai multe locuri. De exemplu, la soclurile cladirilor, la buiandrugi, la imbinarile dintre fatade si plansee, pe perimetrul structurilor de inchidere a fatadelor (daca nu sunt montate in planul exterior), la pilonii de beton armat montati in pereti, respectiv la imbinarea acestora.

Cele mai periculoase sunt elementele iesite din structurile de delimitare (de exemplu console de beton armat, structuri de acoperis) care au un efect marit de punte termica functionand ca “nervura de racire”. Aceste zone de cele mai multe ori trebuie izolate termic complet pentru a inlatura efectele nedorite ale puntilor termice.

Un efect negativ al puntilor termice este asa numita “radiatie rece”. Suprafetele reci, prin efectul radiant dau senzatia de rece (percepere termica neplacuta), care se poate compensa numai prin supraincalzire. Un alt efect nedorit este faptul ca pe suprafata rece se poate forma condens care favorizeaza formarea mucegaiului.

Termoizolareapentru marginea plafonului reprezinta solutia perfecta pentru evitarea puntilor termice. Spre exemplu, placile de polistiren extrudat Austrotherm XPS si polistiren expandat Austrotherm EPS permit o prelucrare rapida si sunt eficiente din punct de vedere economic si tehnic. De la subsol si pana la acoperis, trebuie realizat un termosistem corect astfel incat pierderea de energie sa dispara.

Localizarea puntilor termice, izolarea planseului si a acoperisului, dar si izolarea ferestrelor si a usilor exterioare reprezinta puncte importante, toate acestea contribuind la o buna performanta termica, limitand variatia de temperatura in anotimpul rece. Un material izolant de calitate are un coeficient mic de transfer termic si nu favorizeaza pierderea cantitatii de caldura neavand o sursa de formare a puntilor termice.

Alege corect polistirenul si tine cont de indicatiile noastre oferite in articole!

Izolare eficienta pentru evitarea puntilor termice 2.70/5 (54.00%) 10 votes

Articole similare

Tu ce parere ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>