Cum se termoizoleaza acoperisurile verzi?

Cum se termoizoleaza acoperisurile verzi?

In ultima perioada, se construiesc din ce in ce mai multe acoperisuri cu vegetatie, atat pe cladirile publice cat si pe case particulare si blocuri de locuinte. Un aspect din ce in ce mai important in timpul proiectarii cladirilor se refera la recuperarea spatiilor verzi intr-o masura cat mai mare prin mijloacele arhitecturii. In unele zone, formarea acoperisului verde este o conditie a eliberarii autorizatiei de constructie.

Atunci cand vorbim de acoperis verde nu ne referim doar la o suprafata plana cu pamant pe care se va planta vegetatie, ci acoperisul verde este o structura de constructie vie, ale carei caracteristici privind fizica constructiei (coeficientul de conductivitate termica, atenuarea termica, izolarea fonica) sunt intr-o continua schimbare impreuna cu succesiunea anotimpurilor, respectiv ciclul de viata al vegetatiei.

Potrivit vegetatiei, exista doua tipuri de acoperisuri verzi:

  • Acoperis verde extensiv, a carui vegetatie este compusa din soiurile Sedum, cu tulpina moale, perene, rezistente la seceta si la iernat. Vegetatia marunta se aseaza in solul pentru sadire de 6-15 cm grosime.
  • Acoperis verde intensiv, unde grosimea solului pentru sadire este de cel putin 25 cm si poate fi identic cu gradinile la nivelul solului: gazon, tufe, puieti, pomi.


  • Acoperisurile verzi se pot efectua cu sistem de straturi drepte si inversate. Sistemul de straturi drepte se utilizeaza in general pentru acoperisurile verzi extensive, iar sistemul de straturi inversate se poate utiliza atat la acoperisurile intensive, cat si la cele extensive, fiind o metoda de structura durabila.

Straturile acoperisurilor verzi sunt:

  • Solul pentru sadire este in general, multicomponent, un amestec artificial ce contine materiale organice minerale si naturale, care inseamna o suprafata potrivita de absorbtie si o structura durabila pentru apa si substantele nutritive;
  • Stratul de drenaj retine apa necesara pentru dezvoltarea vegetatiei si ventileaza solul pentru sadire;
  • Izolatia impotriva apei pluviale trebuie sa fie intotdeauna etansa. Daca acest lucru nu poate fi indeplinit, trebuie asezat un strat cu suprafata continua, rezistent la radacini, peste izolatia impotriva apei pluviale;
  • Izolatia termica consta in spuma de polistiren extrudat sau polistiren expandat. Cerinta este ca materialul sa fie rezistent la descompunere, sa aiba capacitatea de a pastra forma si sa fie constant ca dimensiune si volum.

Pentru orice detalii suplimentare privind realizarea acoperisurilor verzi si izolarea acestora, te rugam nu ezita sa ne contactezi. Urmareste in continuare articolele noastre de pe blog!

Cum se termoizoleaza acoperisurile verzi? 3.33/5 (66.67%) 3 votes

Articole similare

Tu ce parere ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>