In acest articol, iti vom prezenta un studiu de caz privind deteriorarile provocate de mucegai intr-un bloc de locuinte din Budapesta.
Pentru aceste deteriorari, sunt responsabili proiectantii, operatorii, coordonatorul si controlorul tehnic.
Cladirea este alcatuita din 4 etaje, cu pereti exteriori cu blocuri ceramice de 30 cm grosime tencuite pe ambele parti. Locuintele de la etaj sunt prevazute cu balcoane, ultimul etaj cu terase de acoperis.
Cercul rosu din partea stanga a imaginii arata zona unde ferestrele de pe colt se imbina cu pilonii de otel; deasupra cadrul din beton armat montat bidirectional este izolat termic, in schimb marchiza si aticele (etaj scund situat imediat dupa acoperis) nu sunt izolate termic.
Cercul rosu pe partea dreapta a imaginii indica locul de formare a mucegaiului in camera copiilor. Cele mai grave deteriorari provocate de mucegai s-au format la imbinarea planseului de acoperis cu peretii de fatada.
Pentru a preveni deteriorarile provocate de mucegai, si in cazul unei astfel de cladiri, este necesar un proiect de executie detaliat, o elaborare bine gandita a modului de asamblare a diferitelor componente ale structurii si bineinteles o executie efectuata cu grija.
O data cu aparitia si raspandirea fotografierii termice, se pot depista cu exactitate greselile de constructie. Cu alte mijloace specifice nu pot fi evidentiate astfel de greseli, iar rezultatele verificarii pot da prilej la discutii contradictorii.
Citeste si: O izolatie termica eficienta previne aparitia mucegaiului!